Platoon Continer Art Center

Platoon Kunsthalle GwangJu Shipping Container Art Center Stacks Up in Korea

by Yuka Yoneda 

In 2009, we brought you exciting news of this beautiful new shipping container art center opening up in Seoul, and we’ve just discovered that it has a sister structure in Gwangju that rivals both its cool factor and creative contribution to the Korean community. Called Platoon Kunsthalle Gwangju, the newer building is made up of dark grey and orange cargo containers, and houses emerging art and subculture exhibitions as well as an event hall and bar. Click through our gallery to peek inside this intriguing space.
 shipping container architecture, eco architecture, shipping container, green design, eco design, sustainable design, kunsthalle gwang ju, gwangju, platoon, prefab architecture, prefabricated, eco art 

Platoon, a rather mysterious creative consulting agency based out of Berlin and Seoul, conceived the Gwangju center as an industrial, wide open space with plenty of room to display art. The use of shipping containers arranged in a rectangle allowed them to achieve that cavernous area in the middle of the center, which opens up onto both the first and second floors giving it an even more grand feeling.

“Kunsthalle Gwangju is an art project itself,” says Platoon of the space. “The concept and program involves artists, visitors and the team to interact with each other. This creates new questions, interesting tensions and inspiring moments. As a social sculpture the art is created by the existence of this venue and its interaction with the people. It is not a white cube to display finished art pieces of international artists for mere consumption. Cultural development will be experienced by new art strategies which pose questions of contemporary life and a global society. Kunsthalle Gwangju will invite Korean, Asian and global artists to perform interaction art and develop new local aspects according to the city and citizens of Gwangju.”

The center opened on August 31, 2010 and installed “Tamatar,’’ a collection of 16 styrofoam balls, for their first exhibit.

     

Tommy Hilfiger’s Berlin Shipping Container Installation

Tommy Hilfiger’s Berlin Shipping Container Installation Stacked with Dynamic Imagery

by Yuka Yoneda 

When we saw this sweet shipping container building showcasing the Tommy Hilfiger brand on the site of the former Templehof airport in Berlin, we could hardly «contain» ourselves. Constructed by Artdepartment-Berlin for the Bread & Butter fashion trade show, the temporary structure was made up of recycled cargo containers, which were stacked in various formations and emblazoned with eye-catching graphics. The resulting installation was a dynamic environment that reflected the energy of the Hilfiger aesthetic using eco-friendly materials on the inside and out.

While other similar trade show installations use brand new containers, all of the ones used for the Hilfiger show were recycled. The containers are refurbished at Bootsmanufaktur, a shipyard that also specializes rebuilding old boats. Because they required minimal construction, the containers only took one day to be placed, three days for rough construction and about three more days for the interiors to be finished.

On one side of the installation, Artdepartment-Berlin built a giant screen out of 10 containers. One face of each container was cut away and screens were placed inside. Using 10 back-pro beamers, one enormous picture was projected onto the screen, creating a dramatic backdrop for buyers to check out the line.

Shipping Container Showroom

Genussregal: Stacked Shipping Container Showroom Springs up in in Austria

by Bridgette Meinhold 

A rack of shipping containers set along a road in Styria, Austria is both a landmark attraction and an exhibition as part of a wine boutique. The Genussregal, which means «the shelf of pleasure» is conceived as a giant shelf displaying products from around the region. Designed by Vienna-based BWM Architekten und Paryner, the exhibition space is a monument to regional culinary delights and combines space for an exhibition hall, wine and culinary shop, and storage as part of the Vinofaktur Vogau. The containers act as displays and will be changed and moved periodically to reflect changes in what the shop has to offer.
 Genussregal, BWM Architekten und Partner, cargotecture, shipping containers, austria, local food, wine shop, sustainable food

Brothers Erich and Walter Polz had a vision to enlarge their vinotheque and wine logistics center to make a larger statement about the products they were selling. Drawing only from the local region of Styria, the brothers have a unique business that promotes only local produce, wine, meat, and other products. They tasked BWM to create a new identity for their business and a landmark destination that visitors would want to visit as well as purchase regional delights. BWM not only designed the exhibition hall, shipping container racks, the shop and accessory buildings to support the endeavor, but they also conceived the exhibition “So schmeckt die Steiermark” (a taste of Styria).

The highlight of the Genussregal is a 60 meter long, 12 meter high, and 6 meter wide steel beam rack that holds the shipping containers. Containers have been set in the rack to display symbols and products of the region. Side walls are cut away and painted with bright colors and labels to act like window displays. Information on and in the containers tell passers-by more about where the goods are delivered, stored and sent around the world. Some of the containers will even be used as tasting rooms and lounges. Over time, the containers will be repositioned and rearranged to provide visitors new attractions.